Bursa Seyahat Rehberi
Öyle sanıyorum ki bu yazıyı okuyanların arasında büyük bir çoğunluk Bursa’yı görmüştür. Bu görenlerin arasında olanların da bir çoğu benden fazla yer gezmiştir. Bende az yer gezmedim tabi o ayrı ama benim gezdiğimden daha fazla gezmiş, Bursa’yı daha iyi bilenler çoğunluktadır. O zaman ben bu yazıyı neden yazıyorum? Ben bu yazıyı yazıyorum çünkü gittiğim her şehiri bu sitede yazmak istiyorum. Bir diğer amaç ise bu yazıyı yazıp bitti demek değil, bu yazıyı daha sonrasında güncellemek. Bursa’ya tekrar gittiğimde gezdiğim başka başka yerleri bu yazı içine yazmak istiyorum.
Bu girişin amacını eminim hepiniz anladınız. “Bu ne biçim Bursa seyahat rehberi yahu?” eleştirilerine karşı bir tür savunma. Evet tüm amaçlarımı açıkça belli ettikten sonra artık Bursa seyahat rehberi yazıma geçebilirim. Bursa bildiğiniz gibi Marmara bölgemizin gelişmiş şehirlerinden biri. Gelişmiş sanayisi ve artan nüfusu ile en büyük beş ilimizden biri. Tarihi olarak baktığımızda ise bize Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşunu anlatan bir şehir. Sadece kuruluş zamanını değil, sonrasını da anlatan bir şehrimizdir. Osman Gazi, Orhan Gazi, I. Murad, Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmed ve II. Murad’ın türbelerinin olduğu şehrimizdir. Daha eskilere M.Ö. 3 yüzyıla kadar gittiğimizde ise Bithynia devletini anlatan bir şehirdir Bursa.
Tarihi yönüne baktığımızda burada anlatmakla bitiremeyeceğimiz bir tarihi vardır Bursa’nın. Günümüze baktığımızda ise ilk beş büyük şehir arasında olan, gelişen sanayisi ve nüfusu ile gittikçe gelişen bir ilimizdir. Buraya kadar herşey tamam peki benim gözümden Bursa nasıldı? Bundan sonrasında eleştiri değil, benim gözümden Bursa’yı anlatmaya çalışacağım. Sanmayın sadece gördüklerime göre yargılıyorum ya da tarihini, önemini bilmiyorum. Bilmem gerekeni biliyorum elbet fakat burada şu anda nedir ne değildiri konuşuyoruz. Nereleri gezilir? Neleri vardır? Nasıldır? gibi sorulara yanıt arıyoruz.
Bursa’da ilk olarak gözünüze çarpacak olan şeyleri size sıralayabilirim;
1 – Temiz güzel bir hava
Evet bu hemen dikkatinizi çekecek emin olun. Havası temiz ve ferah. Hele ki benim gibi İstanbul’dan geliyorsanız…
2 – Doğa sporları
Doğası zaten güzel Bursa’nın bu konuda bir şey söylenmez. Ormanlık alanları, bisiklet parkurları, kano yapabileceğiniz gölleri, kayak için Uludağ’ı daha bir çok aktivite alanı mevcut. Bu konuda oldukça iyi bir yer. Hatta benim bilmediğim daha onlarca aktivite olanağı bulunuyordur eminim.
3 – Görgü yoksunu zengin insanları
Hep iyi şeyler beklemeyin, üzgünüm. Bu konu büyük bir sorun. Ne hikmetse Bursa’da çok fazla zengin diye tabir edebileceğimiz kimse var. Bu kimseler, her kimseler kendilerini bizlerden çok ama çok fazla üstün gördüklerinden olsa gerek, görmemezlikten geliyorlar ve ya çarpıyorlar ya çarpacak kadar yakın geçiyorlar. Araç konusunda da görgü sınırlarını zorlayan bu kimselerin kullandıkları ultra süper lüks araçları ile ultra süper kanunsuz, nizamsız ve insan hayatını hiçe sayarcasına dolaşıyorlar. Çok fazla kaza haberi çıkıyor mu çıkmıyor mu bilmiyorum ama bu hakikaten büyük bir sorun. Tamam zenginsin tamam onu anladık ama böyle davranamazsın. Aslında bu sadece Bursa’nın sorunu değil ama Bursa’da çok fazla olduğu için belirtmek istedim.
4 – İnsanların bakış açısı
Bursa oldukça muhafazakar bir ilimiz. Bir erkek olarka bunun sıkıntısını elbet çekmezsiniz. Fakat eğer kadın iseniz Bursa’ya gelirken giyiminize dikkat etmelisiniz. Bakışlar sizin için sorun değilse sorun yok elbette ama eğer rahatsız olurum derseniz o zaman dikkat edilmesi lazım. Evet biliyorum yıl 2016, evet biliyorum modern bir ülkeyiz ama belli yerlerde az birazda olsa bu tip bir bakış açısı ne yazık ki var. Bunu elimden geldiğince yumuşak anlatmaya çalıştım umarım kimsenin kalbini kırmamışımdır. Dediğim gibi gözlemlerim ile bu yazıları hazırlıyorum ve bu konudaki gözlemlerimi birebir aktarmadan, bu şekilde yer veriyorum.
5 – Şehirleşme sorunu
Her Türkiye şehrinde olduğu gibi bu şehrimizde de ne yazık ki şehirleşme ile ilgili sorunlar mevcut gibi görünüyor. Yeni yapılanan yerlerde sıkıntılı bir kentleşme göze çarpıyor. Aslında yeni yapılıyor, daha düzgün yapalım, güzel bir şehrimiz olsun mantığı bizde yok biliyorsunuz. Olsunda nasıl olursa olsun var. Fakat Nilüfer denilen tarafı sanki az biraz daha iyi gibi. Tam emin değilim ama o taraf sanki biraz daha düzgün bir şekilde ilerliyor gibi geldi bana.
Benim gözüme çarpanlar bunlar oldu. İlk gittiğinizde, bir kaç saat içinde bile tüm bu unsurlar ile karşılaşabilirsiniz. İnanmıyor musunuz? Gidiniz görünüz…
Bursa’ya İstanbul’dan geldiğimde arkadaşım beni karşıladı sağolsun ve hızlı bir Bursa turundan sonra güzel bir iskender yemeğe gittik. Ama iskender dediğimiz gerçek iskender yani o ne olduğu belirsiz olanlardan değil. Bildiğiniz etmiş iskender denilen yemek. Oldukça şaşırdıktan sonra kendimi kaybederek güzel güzel değil, aç kalmış bir dağ aslanı gibi yedim. Evet bir hayvan gibi de diyebilirdim ama demedim neden? çünkü hayvan dediğimizde hakaret gibi olur, aslan dediğimizde iltifat gibi olur. Sürekli mesaj verme sıkıntısı içinde değilim inanın ve okumaya devam edin.
Yemekten sonra dinlenme, demlenme ve bünyeyi jack amca ile temizleme aşamalarından sonra ertesi gün olsunda gezelim diyoruz. Ertesi gün oluyor tabi. İlk olarak yükseklere çıkıyoruz. Tarihi İnkaya Çınarını ziyaret ediyoruz. Kendisi 600 küsürlü bir yaşta ama hala oldukça diri ve iri. Yükseklerde gezintiden sonra tekrar aşağılara iniyoruz ve gezmelerimize şehrin merkezi ile devam ediyoruz. Buradan sonra fotoğraflarla devam etsem sanırım daha güzel olacak.
Bursa’nın yukarıdan görünüşü. Daha doğrusu Tophane Parkından bir görünüşü. Tipik bir yurdum şehri evet, yapılar oldukça sıradan herhangi bir tarihi yapı görünmüyor ne yazık ki beton yığınları arasından. Üstten görünümde sınıfta kalır bir şehir Bursa. O yüzden üstten değil, insan gözü seviyesinden bakalım. Kuşmuyuz biz canım!
İnsan gözü seviyesinden Bursa yolları. Güzel ağaçlı bir yol. Trafik var diyorlar ama İstanbul trafiğinden sonra Bursa trafiği ile dişimi karıştırırım gibi bir esprimsi şey yapıyorum. Kahkaha olmasa da bir kaç tebessüm alıyorum. Buna da şükür diyip, ilerleyen esprilere yelken açıyorum.
Yazının başında bahsettiğim türbelerden biri olan Osman Gazi türbesini ziyaret ediyoruz.
Topkapı Parkı’ndan bir kare. Bu alan turistlerin geldikleri bir alanmış. Yerli ya da yabancı turistlerin ilk durakların biri deniliyor.
Parka girdiğinizde girişte Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri, az ilerisinde ise bu toplar yer alıyor.
Yine bir Bursa şehir manzarası.
Bir diğer açıdan Bursa şehir manzarası. Evet biliyorum fotoğraflarım çok az ama emin olun yakın zamanda güncelleyeceğim.
Bursa’nın eski evleri. Bir de Cumalıkızık denilen bir yeri var bu tip evlerin de olduğu ama orayı detaylı gezemedik. Zaten dizilerin mekanı falan dediklerinde bir soğuma aldı beni onunda etkisi vardır belki.
Hatırladınız mı size şehirleşme demiştim hani? Neyse boşverin unutun… Bu alanda yıllarca yazsak da bir yere varamayız.
Son söz olarak…
Bursa iş imkanları bakımından İzmir’den, Antalya’dan ya da Adana’dan daha iyi durumda bu sebeple gelinebilir ve yaşanabilir. Tabi yaşam tarzına uyum sağlarım derseniz. İş imkanı haricinde spor aktiviteleri için 1-2 günlüğüne gelinebilir. Tarihi yerleri ziyaret için, Atalarımıza saygı için gelinebilir elbette. Fakat bunların haricinde özellikle Bursa’da yaşamak istemem diye düşünüyorum. Elbet herkese şehiri güzeldir ona bir şey diyemeyiz. Fakat şunuda es geçemem doğal güzellikleri ve havası çok ama çok güzel. Bir dahaki sefere sadece doğal bir Bursa gezisi düşünüyorum zaten. Şehre hiç ama hiç girmeden, araba ve insan görmeden direkt doğanın kollarına bırakılan bir gezi. İşte o zaman daha bir güzel olur sanırım.
Bu arada Bursa’ya daha bir kaç kez daha giderim diye tahmin ediyorum. Hatta belki daha da fazla. O gidişlerimde daha fazla fotoğraf çekip, buraya ekleyeceğim. Bu fotoğraflarla çok olmadı farkındayım ama dediğim gibi çok fazla güncelleme gelecek bir yazı bu yazı.
Vize gerekli mi?
Türkiye’de yaşıyorsanız vize sorununuz yok demektir.
Çantamızda neler olmalı?
Su olmazsa olmazımız zaten. Küçük atıştırmalıklar da iyi olur.
Nerede konaklanmalı?
Ben arkadaşımda konakladığım için nerede kalınır, hangi otel uygundur vs. bilemiyorum.
Ne yenir ne içilir?
İskender tabi ki. Bildiğiniz et yahu! Üstünede kestane şekeri yok o olmaz üstüne. Belki de olur deneyin, fikrinizi yorumlara yazın.
Hatıra olarak ne alınır?
Magnet tabi ne alınır hatıra? Kartpostal alanlar vardı belki tercih edebilirsiniz. Hatıra değilde yemelik bir şeyler derseniz kestane şekeri derim. Kumaş severseniz ve terziliğiniz varsa Bursa’da ipek çok meşhurmuş.
İnsanlarla iletişim nasıl?
Bu soruya bazen iyi, bazen enteresan, bazen ise yabancı turist iseniz çok iyi diye cevap vermek istiyorum. Bu yabancı turist olma durumu zaten yurdumuzun hemen hemen her yerinde var Bursa’ya özgü değil. Hatta Bursa’da çok daha az var. Yazlık yerlerde bu büyük sıkıntı. Genelleme yapmak doğru olmaz denk gelen kimselerin büyük bir kısmı meşe soyundan olabilir. Bazen ise insan dediğimiz iyi insan dediğimiz kimselere denk gelirsiniz. Yani bu biraz şans gibi ama genel anlamda herhangi bir sorun yaşamadım.
Ne zaman gidilmeli?
İstediğiniz zaman gidebilirsiniz. Eğer amaç Uludağ ise kışın tabi ha yok ben tarihi gezi yapacağım derseniz ne zaman isterseniz gidebilirsiniz.
Mutlaka görülmesi gereken yerler nereleridir?
Tophane
Uludağ
Ulubat Gölü
Suuçtu Şelalesi
Ulu Cami
Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri
Yeşil Türbe
Saltanat Kapısı
Cumalıkızık
Peki ne kadar zaman ayırmalıyız?
2 gün yeterli süre. Tabi yapacağınız aktivitelere göre bu 3-5 günde olabilir. Amaç şehri gezmek, tarihi yerleri görmek ise 2 gün yeterli olacaktır diye tahmin ediyorum.
Bursa şehir rehberi, Bursa gezi rehberi, Bursa seyahat rehberi, Bursa öneri rehberi, Bursa seyahat rehberi, Bursa seyahat rehberi, Bursa seyahat, Bursa gezi, Bursa, Türkiye, Bursa, Turkiye, Turkey, discover the potential